İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programı Düzenlendi.
‘İstiklal Marşı’mızın kabulünün 101. Yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma’ Programı, 17 Mayıs 2022 Salı günü saat 11:00’da üniversitemiz Kutlubey Yazıcılar Yerleşkesi Kütüphane Binası Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Program, fakültemiz dekanı Prof. Dr. Şaban Esen’in açılış konuşmaları ile başladı. Konuşmasında İstiklal Marşı’nın yazılış amacının ve Mehmet Akif’i anlamanın yolunun Kurtuluş Savaşı’nı çok iyi okumaktan geçtiğini belirten dekanımız İstiklal Marşı’nın zor şartlar altında yazıldığının altını çizdi. Dolayısıyla Türk milletinin dili ve sesi olan Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nı yazma sürecinin herkes tarafından bilinmesi gerektiğini vurguladı.
Dekanımızın açılış konuşmasının ardından yazar Erdal Arslan’ın sunumuna geçildi. Sunumda, Mehmet Akif Ersoy’a ve İstiklal Marşı’na özel bir program düzenlemenin oldukça anlamlı olduğunu ifade ederek başlayan yazar, “Mehmet Akif kimdir”, “Milli Mücadele”, “İstiklal Marşı nasıl yazıldı” ve “İstiklal Marşı neler anlatıyor” konuları üzerinde durdu. Konuşmasının başlangıcında yazar, İstiklal Marşı’nı yazan Mehmet Akif’in nasıl bir kişiliğe sahip olduğunu, haksızlık karşısında taviz vermeyen tutumlarına ve davranış şekline değindi. Yazar, Kurtuluş Savaşı yıllarında gerek vaazları gerekse yazıları ve şiirleri ile Millî Mücadele’nin içinde olan Mehmet Akif’in vatan için yazdığı şiirlerinden,
‘Cehennem olsa gelen, göğsümüzde söndürürüz.
Bu yol ki Hak yoludur, dönme bilmeyiz, yürürüz.’
‘O ne müdhiş tipidir: Savrulur enkaaz-ı beşer...
Kafa, göz, gövde, bacak, kol, çene, parmak, el, ayak,
Boşanır sırtlara, vâdîlere, sağnak sağnak.’ mısralarına değindi.
Konuşmalarında Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un yaşamından kesitlere yer vererek Akif’in milli mücadeledeki rolünün önemine değindi. Akif’in eserleri hakkında detayları dinleyicilerle paylaştı. Akif’i İstiklal Marşı’nı yazdırmaya sevk eden sürece ilişkin önemli bilgiler veren yazar, İstiklal Marşı'nın Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından kabulüne kadar geçen aşamalara detaylıca değinerek İstiklal Marşı’nın geçmişe değil, geleceğe dönük olduğunu ifade etti.
Programın sonuna doğru İstiklal Marşı’nı birlikte okumak için katılım sağlamak isteyen öğrencileri sahneye davet eden yazar, bu davetine iştirak eden öğrencimiz ile birlikte İstiklal Marşı’mızın 10 kıtasını birlikte okudular.
Anma Programı bitiminde fakültemiz dekanı Prof. Dr. Şaban Esen yazar Erdal Arslan’a teşekkür belgesini takdim etti. Konferans, hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.